Puolustus

EU:lle yhteinen puolustus – ei koskaan enää yksin!

Euroopan tulee ottaa kohtalo omiin käsiinsä ja rakentaa yhteinen puolustus. Myös EU:ssa pitää olla NATOn artikla 5:n kaltaiset turvatakuut, joiden toiminnasta kenelläkään ei ole epäilystä. Suomi ei ole NATOssa ja tarvitsee tällaiset turvatakuut EU:lta. 27 maata yhdessä antaa monin verroin leveämmät hartiat kuin Suomen oma armeija yksin, vaikka kuinka Hornetien korvaajiin satsaisimme. Sekin pitää toki tehdä. Yhteisen puolustuspelotteen pitää olla niin suuri, että kenellekään ei tule mieleenkään ajatella hyökkäystä Suomeen tai mihinkään EU-maahan. Suomi on ollut taistelutanner lukuisia kertoja historiassa. Hullut eivät ole valitettavasti maailmasta loppuneet. On parempi varautua, jotta rauha pysyy.

EU-puolustus tulee rakentaa kansallisten armeijoiden pohjalle. Kriisitilanteessa ne toimisivat yhdessä ja tulisivat pyynnöstä apuun, jos yhteen EU-maahan hyökätään. En siis kannata kansallisten armeijoiden romuttamista ja uuden ylikansallisen EU-armeijan perustamista. NATOssa on jo mietitty toimivat mallit. Pyörää ei kannata keksiä uudestaan vaan kopioida ja käyttää hyväksi todettuja ja harjoiteltuja toimintatapoja. Yhteisen puolustuksen rakentaminen on määrätietoista työtä pala palalta, joka vie aikaa. Siksi siinä ei pidä vitkutella.

NATO ei ole eurovaaliasia

En näe EU-puolustusta vaihtoehtona NATOlle, vaan rinnakkaisena järjestelynä. Pienen maan kannattaa katsoa kaikki turvatakuut, jotka sillä on samanmielisiltä läntisiltä oikeusvaltioilta saatavissa. Mielestäni Suomen olisi pitänyt liittyä NATOon aikaa sitten ja se tulisi tehdä edelleenkin. Mitään NATO-optiota ei ole enää silloin, jos NATOa oikeasti tarvitaan. Toivottavasti tällaista tilannetta ei tule koskaan. Ja juuri siksi pitäisi olla jäsen. Suomen NATOon liittyminen ei kuitenkaan ole eurovaalikysymys. Euroopan parlamentti ei siitä päätä vaan Suomen eduskunta ja NATOn jäsenet. Valitettavasti kysymys ohitettiin nyt pidetyissä eduskuntavaaleissa.

Kyber- ja hybriditurvallisuus

Turvallisuuspolitiikan täytyy elää ajassa. Kyberturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää, jottei yhteiskuntaa voida lamauttaa verkon kautta. Suomella on paljon osaamista annettavana tähän. Helsinkiin perustettu Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus on tärkeä askel tällä tiellä. Ennaltaehkäisevissä toimissa pitää olla kuitenkin tarkkana, että yksityisyyden suojaa ja sananvapautta ei loukata.